Back to Top

De vilde heste

De vilde heste1
 

De vilde heste på Langeland er af racen Exmoor, og de klarer stort set sig selv året rundt.

Er man heste- eller naturinteresseret, kan man få en dejlig oplevelse med et besøg hos De Vilde Heste på Dovns Klint på Sydlangeland.

Hestene findes på et større græsareal der løber hele vejen til Bagenkop. Kør mod Sydlangeland så kommer du til Søndenbro; drej af mod Gulstav og følg vejen næsten helt ud til Dovns Klint. Hestene går på et stort areal og kan ofte ses fra vejen.

Medbragt mad kan nydes i laden, hvor der er opsat borde. Hvis man er heldig er hestene er i nærheden så kan man nyde dem samtidig! Ved laden er der desuden træheste, som børn kan lege på.

Der er et handicaptoilet 200 meter længere fremme ved klinten. Det er dog kun åbent i sommermånederne.

Området, hvor hestene går, er indhegnet, men der er fri adgang, så længe man overholder adgangsreglerne, der er beskrevet ved indgangene. 
Flokken kan næsten altid ses fra hatbakken "Ørnehøj", den ligger i kort gåafstand fra p-pladsen ved Gulstav Mose på Gulstavvej. Mindre flokke af hestene kan ses ved Klise Nor ved Bagenkop og Flådet ved Tranekær.

De vilde heste bliver kaldt vilde, fordi de lever med mindst mulig indblanding fra mennesker. I strenge vintre bliver der dog lagt stråfoder ud, og hestene er altid under opsyn, så hvis de bliver syge, bliver der tilkaldt en dyrlæge. De lever i en flok på ca. 60 voksne dyr og med førerhingst og førerhoppe, med mellemrum må man dog udskifte førerhingsten for at undgå indavl.

En exmoor pony er ca. 130 høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben. Pelsen er brunlig og vinterpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på ponyens ryg uden at det smelter. Ponyerne på Sydlangeland kom hertil fra Tærø ved Møn i 2006, hvor flokken har levet vildt siden 1964. Ponyernes opgave er at afgræsse områderne, så sollyset kan nå ned til jordoverfladen, og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr.

Langelands sydspids er dækket af et vidstrakt naturområde med store, åbne græssletter, søer og moser, historiske skove, stejle klinter og de særprægede hatbakker, som kun findes på Langeland.